Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2021

Gösterim: 840

Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Topluluğumuz Tarafından "Çalışma Hayatına Hazır Mıyız?" Söyleşisi Düzenlendi

Covid-19 Pandemisi sonrasında iş dünyasındaki gelişmelerin ele alındığı söyleşi Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serap Palaz moderatörlüğünde düzenlendi. Söyleşiye konuşmacı olarak BEST A.Ş. İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler Direktörü İsmail Orhan Sönmez, BANVİT İnsan Kaynakları ve Özlük İşleri Müdürü Ayhan Lafçı ve A101 Yeni Mağazacılık A.Ş. Mali ve İdari İşler Müdürü Enis Oruç konuşmacı olarak katıldı.

Programın açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir gerçekleştirdi. Röktörümüzün ardından söyleşisinin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Serap Palaz programın akışına dair bilgi verdi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda düzenlenen söyleşide ilk söz alan isim BEST A.Ş. İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler Direktörü İsmail Orhan Sönmez oldu.  Sönmez “Varoluş ve Kariyer: Yeni dünyada ayakta kalmak” konulu bir sunum yaptı. Sunumunda kişilerin yeni dünya düzeninde entelektüel sermayelerine yatırım yapmalarının önemine vurgu yapan Sönmez, “Yeni dönemde maddi sermayemiz çokta güvence altında değil, bu nedenle bireysel  farklılık yaratacak bilgi ve yeteneklerinizi ön plana çıkaracak yatırımlar rekabetçi ortamda ön plana çıkmanıza yardımcı olacaktır” dedi.

Söyleşi BANVİT İnsan Kaynakları ve Özlük İşleri Müdürü Ayhan Lafçı’nın konuşması ile devam etti. Konuşmasında “Stratejik İK” konusunu ele alan Lafçı, kariyer serüvenine ilişkin bilgiler de verdi. Tecrübenin iş hayatındaki önemine ve farklı iş kollarının kişiyi nasıl donanımlı hale getirdiğine dikkat çeken Lafçı, “İş hayatında konfor alanının dışına çıkmak kişiye esneklik kazandırdığı gibi aynı zamanda kişinin gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Özetle strateji bir yere nasıl gidildiği ve hangi yöntemle gidildiğidir. Başarıda insan faktörü çok önemlidir ve bu faktörü çok iyi anlamak gerekiyor.” dedi. Lafçı konuşmasını Montaigne’in “Gideceği limanı bilmeyen gemiden hiçbir limandan hayır gelmez” sözünü hatırlatarak bitirdi.

Söyleşide son olarak  A101 Yeni Mağazacılık A.Ş. Mali ve İdari İşler Müdürü Enis Oruç “Teknoloji ve Kariyer” konulu bir sunum yaptı. Oruç, “Michelangelo Sistina Şapeli’ni altı yılda boyadı ve bu süreçte defalarca boyamayı bırakmayı düşündüğü ama vazgeçmedi. Ve sonuç olarak harika bir sanat eseri ortaya çıktı. Kariyer hayatınız için ilham alabileceğiniz bir deneyim olduğu için bunu paylaştım” dedi. “Teknolojiye ilişkin gelişmeleri takip etmek ve bilmek gerekiyor.” diyen Oruç, “ Yarın için bugünden adım atmak gerekiyor. Metaverse yalnızlaşan dünyada kurtuluşumuz gibi şirketler tarafında bize sunuluyor ama bana göre geleceğin dünyası ve özellikle zaman ile mekan farkını yok etmesi açısından Einstein’ın pek çok kuramını yerle bir edecek gibi yenilik. Oruç konuşmasının sonunda Alan Turing’in “Bazen kimsenin hayal edemediği şeyleri yapanlar, hiç kimsenin hayal bile edemediği kişilerdir” sözünü hatırlatarak kişinin kendine inanmanın önemine vurgu yaptı.

Söyleşi öğrencilerden gelen soruların cevaplandırılmasının ardından Rektörümüz konuşmacılara günün anısına hediye takdim etti. Söyleşi çekilen toplu hatıra fotoğrafı ile sona erdi.