Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2021

Gösterim: 1006

Siyasal Bilgiler ve Ombudsman Topluluğumuzca "Yeni Dünya Düzeni, Gizemli Kıta Stratejik Afrika ve Türkiye" Programı Düzenlendi

Moderatörlüğünü Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Şahin'in yaptığı programa konuşmacı olarak Büyükelçi Ömer Faruk Doğan katıldı. Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu'nda düzenlenen programın açılış konuşmasını Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Celalettin Yanık gerçekleştirdi. Konuşmasında programın önemine vurgu yapan Yanık, “Bugün ki programımızda konu Afrika olacak. Fiziken uzak görünen ama düşünsel olarak uzak olmayan bir konu. Öğrencilerimiz için çok önemli olan bu programa katılımlarından dolayı Büyükelçimize ve bu programın düzenlenmesinde katkısı olan arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.” dedi.

Programın moderatörlüğünü yapan Doç. Dr. İsmail Şahin konuşmasında, “Afrika gibi önemli bir kıtada olan Kamerun ve Tunus’ta büyükelçilik hizmeti yapmış olan uzman bir kişiden bu bölge hakkında doğrudan bilgi almak büyük bir fırsattır. Bundan dolayı Büyükelçimize ve sayın eşlerine bugün buraya gelerek bize değerli deneyim ve bilgilerini paylaşacak olmalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Programda Büyükelçi Ömer Faruk Doğan Afrika Kıtası’na ilişkin detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Doğan, “Covid-19 salgını ile birlikte yeni dünya düzeni oluşmaya başlamış eğitim, yönetim anlayışları değiştiği gibi ülkelerin gelecek adımları da değişmiştir. Bu yeni dünya düzeninde Afrika’nın önemli yer kaplaması nedeniyle birlikte bir ufuk turu yapmak istiyorum” dedi.

Doğan, “Afrika denildiğinde 30 milyon km alanı olan bir kıtadan bahsediliyor. Dünya için temel hammadde gıda ve gıdanın üretim hammaddesi ise gübredir. Gübre için hammadde başta olmak üzere Afrika dünyanın geleceği için elzem elementler anlamında çok önemlidir.” ifadelerini kullandı. Konuşmasında Afrika Kıtası’nın maruz kaldığı sömürüler neticesinde insanların yaşadığı zorlukları anlatan Doğan, Büyükelçilik görevi sırasında yaşadığı tecrübelerini de paylaştı. Doğan sunumunda ayrıca Afrika’nın ekonomik ve ticari potansiyeli hakkında bilgi verdi. Türkiye ile Afrika ilişkilerinin giderek arttığına dikkat çeken Doğan, “2000’li yıllardan sonra ilişkilerimiz değişmeye başlamış ve bugün kıtada 43 elçiliğimiz bulunmaktadır.” dedi.

Program öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Celalettin Yanık’ın Doğan ve Şahin’e teşekkür plaketi takdim etmesi ile sona erdi.