- ANA SAYFA
- Bölümümüz
Güncelleme Tarihi: 21 Ekim 2024
Gösterim: 1658
Bölümümüz
Sosyal Hizmet Bölümümüz 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenci almaya başlamıştır ve her yıl %100 doluluk oranına sahiptir. Bölümün eğitim ve öğretim süresi 4 yıldır ve isteğe bağlı hazırlık sınıfı imkânı da sunulmaktadır. Bölüm, Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer almaktadır. Fakültede Hemşirelik, Sağlık Yönetimi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Beslenme ve Diyetetik, Çocuk Gelişimi bölümleri de mevcuttur. Tıbbi Sosyal Hizmet, İlk Yardım gibi içerik açısından uygun bazı derslerde öğretim üyesi paylaşımı ile işbirliği gerçekleştirilmektedir.
Kütüphane imkânlarımız geniştir. Öğrencilerimiz, üniversitemiz Merkez Kütüphanesinden faydalanabilirler, yeterli sayıda kitap mevcuttur. Yine üniversite içinden Ulusal akademik ağ kapsamında internet erişimi sağlanmaktadır, öğrencilerimiz uzaktan erişim ile üye olunan veri tabanlarını kullanabilirler.
BANDIRMA’DA AÇILMASININ ÖNEMİ
- Bandırma, Bursa-İzmir-Çanakkale kesişim noktalarından biridir ve bu şehirlere kısa mesafede önemli bir liman kentidir. Deniz ile sıra dağların iç içe olması ve Gönen’de olduğu gibi çevresinde termal tesislere sahip olması sebebiyle sahil boyunca bünyesinde önemli sayıda yazlıkçı barındırmaktadır. Yazlıkçıların önemli bir bölümü de yaşlılardan ve kısmen de hastalardan oluşmaktadır.
- Yine Bandırma, Manavından, Yörüğünden; Muhacirlerine, Çerkeslerine varıncaya kadar birçok nüfusun birlikte yaşadığı kültürel çeşitliliği olan bir beldedir.
- Yine Bandırma, diğer özellikleri yanında sanayi ve tarımı ile de öne çıkan ve günümüzde halen göç konusunda çekim alanı olmaya devam eden bir ilçemizdir.
Bu yönü ile Bandırma, ilçeleri ve beldeleri ile alana ilişkin bilimsel çalışmalar ve pratik / uygulama yapmak açısından bir avantaj sağlayacaktır.
PROGRAMDAN MEZUN OLMADA UYGULAMA VE DİĞER KURULUŞLARLA İŞBİRLİĞİ DURUMU
Uygulama içeren bir bölümdür. Uygulama eğitimlerini, Bandırma başta olmak üzere herhangi bir şehirde/ilçede, ilgili kamu ya da özel kuruluşlarda alabileceklerdir. İşletmede mesleki eğitim ile uygulamalı derslerin gerçekleştirileceği işletmeler, mezun öğrencilerin istihdam alanlarını oluşturan kamu ve özel sektördeki sosyal hizmet ortamlarıdır.
Öğrencilerimiz, ilgili kurum ve kuruluşlarda 8. yarıyılda (7+1) “Uygulamalı Eğitimler” kapsamında 16 hafta zorunlu “İşletmede Mesleki Eğitim” alacaklardır ki kurum ve kuruluşlarla protokoller hazırlanacak ve mevzuat kapsamında öğrencilerin sigortaları yapılacaktır. Programdan mezun olma koşulları içinde staj zorunluluğu bulunmamaktadır. Ama dileyen öğrencilerimiz gönüllü staj yapabilirler. Yine ders içi dönemlerde ilgili kurum ve kuruluşlarda yapılacak olan uygulamalı dersler mevcuttur.
Yurt içindeki bölümler, benzer müfredatları tatbik etmektedir. Sosyal Hizmet Bölümümüz de bu ortak müfredata sadık kalmakla beraber, spesifik alan konularına da yoğunlaşacaktır.
Yine Türk toplumunun sosyal, kültürel ve ekonomik yapısı dikkate alınarak ve Bandırma’nın şartları göz önünde bulundurularak diğer bazı hususi konulara da programda yer verilecektir.
PROGRAMDAN MEZUN OLANLARIN ALACAĞI ÜNVAN
Ülkemizde, 4 yıllık eğitim veren fakültelerin sosyal hizmet bölümlerinden mezun olan öğrenciler, “Sosyal Hizmet Lisans Diploması” almaya hak kazanarak "Sosyal Çalışmacı" unvanını alırlar.
MEZUN OLAN ÖĞRENCİLER EĞİTİMLERİ SONRASINDA NE KAZANACAKLAR?
Öğrencilerimiz temel olarak,
- Çocuk, genç, yaşlı, kadın, engelli, yoksul, mülteci, madde bağımlısı gibi dezavantajlı gruplar hakkında bilgi sahibi olup sosyal yaşam alanlarına sosyal hizmet uygulamalarını götürür.
- Sosyal hizmete ihtiyaç duyan bireyler ile bağlantı kurma, tanı ve değerlendirme, planlama, uygulama, uygulamayı değerlendirme, sonlandırma ve izleme becerisi kazanır.
- Ailenin korunup desteklenmesini sağlayacak politikalar üretebilme becerisini edinir.
- Güncel sorunların kaynaklarını bulur ve çözüm için toplumsal yapı ve toplum psikolojisini değerlendirir ve müdahale tekniklerini öğrenir.
- Sosyal inceleme, görüşme, testler uygulama, değerlendirme, rapor yazma, sunma ve kayıt altında tutma süreçlerini tanımlar ve kullanır.
- Sağlığın teşviki, koruyucu sağlık hizmetleri, ilk kademe hizmetleri olan teşhis, tedavi ve rehabilitasyon ile evde ve gezici sağlık hizmeti hakkında bilgi sahibi olur.
- Devletin sağlık hizmetlerinin tıbbi boyutuna psiko-sosyal boyutun katılıp geliştirilmesine katkı sağlar.
BÖLÜMÜN GÜÇLÜ YÖNLERİ NELERDİR?
Üniversitemizin yeni kurulmuş üniversitelerden olmasına ve doğal olarak İstanbul, Ankara, İzmir gibi çok geniş imkânlara sahip olmamasına rağmen güçlü yönlere sahiptir. Örneğin;
- Bölümün sahadaki uygulamaları ve insani dokunuşa imkân vermesiyle rağbet görmesi (ki %100 doluluk oranına sahiptir),
- İstihdam sağlayan bir bölüm olması.
- Ülkemizin konum ve koşullarının sosyal hizmet çalışma alanı için avantajlı oluşuna paralel olarak; Bandırma ve çevresinin de sosyal hizmet araştırma alanlarına uygun koşullara sahip olması ve hatta ihtiyacı bulunması,
- Üniversitemizde elektronik veri tabanlarına erişim sayesinde dünya literatürünün izlenebilmesi,
- Alanda yeterli ve nitelikli öğretim elemanlarına sahip olmamız. 1 Profesör Doktor, 4 Doçent Doktor, 1 Doktor Öğretim Üyesi ve doktora aşamasında bulunan 3 Araştırma Görevlisi ile zengin bir kadroya sahip olmamız; yine üniversitemizin diğer bölümleri ile gerçekleştirilen işbirliği ve müfredat kapsamında ders veren öğretim elemanları ile daha da geniş bir yelpazede öğretim imkânına sahip olmamız.