Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2022

Gösterim: 784

Misyon & Vizyon ve Amacımız

MİSYON

Misyonumuz, sosyal hizmet tanımı ve aşağıda belirtilen hedefler doğrultusunda çalışacak profesyonel sosyal çalışmacı yetiştirerek ve sosyal hizmet alanında özgün bilimsel araştırmalar yaparak sosyal işlevselliğin ve toplumsal refahın gerçekleştirilmesinde öncü bir aktör olmaktır.  Bu hedefler şunlardır:

  1. Bireysel, kişilerarası ve sosyal sorunların önlenmesi ve iyileştirilmesi,
  2. İnsanların potansiyellerini tam olarak kullanabilmeleri için gerekli olan fırsatlar ve kaynaklar ile kapasitelerinin geliştirilmesini hedefleyen program, uygulama ve politikaların geliştirilmesi ve güçlendirilmesi,
  3. İnsan gelişimi ve hayat kalitesini sınırlandıran koşulların ortadan kaldırılması,
  4. İnsan hakları, sosyal adalet ve farklılıklara saygı gibi değerlerin gelişmesi.

 VİZYON

Vizyonumuz, ülkemizin sosyal politikasına yön veren lider sosyal çalışmacı yetiştirmek; sosyal hizmet teorik ve uygulama alanında akademik bilginin üretildiği önemli bir merkez olmaktır.

 BÖLÜMÜN AMACI

Bölümün amacı, öğretim yöntemleri ve alanla ilgili temel bilgileri vermek ve bu bilgileri pratik alana aktarma yetisi kazandırmaktır. Bu amaç doğrultusunda müfredat, sosyal hizmetler alanını kavramayı kolaylaştıracak temel derslerin yanı sıra Türkiye'nin karşılaştığı sosyal meseleleri analiz ederek bu meselelere çözümler getirebilmeyi hedefleyen çok sayıda uzmanlık dersleri ve gerek hukuki gerekse sosyal politikalarla ilgili günceli destekleyici alt konuları kapsamaktadır. Böylelikle öğrencilerin, bilim ve meslek boyutlarıyla gelecekteki sosyal hizmet çalışmalarına katkılarının olması amaçlanmaktadır.

Bu bağlamda 

Sosyal Hizmet Lisans Bölümünün Temel Amacı;

Öğrencilerinin,

  • Ülke ihtiyaçlarına öncelik vererek dünyadaki gelişmeleri izleyen ve öğrenen;
  • Profesyonel sosyal hizmet için gerekli bilgi, değer ve becerileri özümsemiş;
  • Kırsal ve kentsel ortamlarda, kamu sektörü, özel sektör, sivil toplum örgütlerinde sosyal hizmet uygulamalarını gerçekleştirebilecek;
  • Özellikle dezavantajlı durumda olan tüm birey, aile, grup ve topluluk ve toplumla birlikte çalışarak onlara bio-psiko-sosyal ve manevi destek verecek;
  • Sahadan ile kuramlardan edindiği bilgilerle alana ilişkin bilgi üreterek sosyal politikalara katkı verecek; 
  • Sosyal hizmet alanlarında uygulayıcı olarak çalışan diğer tüm ilgili elemanların mesleki gelişimine katkıda bulunacak

düzenleyici, planlayıcı, eğitici ve araştırmacı niteliğine sahip ve yetkin bir sosyal çalışmacı olmalarını sağlamak ve topluma kazandırmaktır.

Sosyal Hizmet Lisans Bölümünün Hedefi;

  • İnsan hakları ve sosyal adalet ilkelerini temel alan, sosyal değişimi destekleyen, insan davranışına ve sosyal sistemlere ilişkin teorilerden yararlanarak bilgi üretebilen bireyler yetiştirmek;
  • İnsanların çevreleri ile etkileşim noktalarına müdahale eden, insanların sağlık ve iyilik hallerinin geliştirilmesi için aile bağlarının güçlendirilmesinde, bireylerin, ailelerin, grupların sosyal işlevlerini başarıyla yerine getirebilmelerinde, tüm insan ilişkilerinde problem çözmeyi, güçlendirmeyi ve özgürleştirmeyi amaçlayan bir mesleğe sahip bireyler yetiştirmektir.

DERSLER

Sosyal Hizmet Lisans Müfredatı; amaç ve hedefler doğrultusunda aile, çocuk, kadın, yaşlı, engelli, yoksul, mülteci, şiddet mağduru bireyler, afetler, göç ve uyum sorunları, adli sosyal hizmet, tıbbi sosyal hizmet, okul sosyal hizmeti gibi ilgili alanları içeren dersler ile sosyal hizmete giriş, psikoloji, sosyoloji, sosyal psikoloji, sosyal politika, kamu yönetimi ve sosyal hizmetler, sosyal hizmet kuramları, sosyal hizmet mevzuatı vb. derslerden oluşmaktadır.