Güncelleme Tarihi: 28 Mart 2024

Gösterim: 1926

Genel Bilgiler

Hakkımızda

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde açılmış olan Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü 4 öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi ile 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı’nda eğitime başlamıştır. 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle 8 öğretim üyesi ve 3 araştırma görevlisi ile eğitime devam etmektedir.

 

Misyon

Etik ve toplumsal değerleri benimseyen, insan haklarına saygılı, topluma katkı sağlayan, katılımcı ve paylaşımcı, çağdaş, araştırmacı, yaşam boyu öğrenme ve kendini geliştirme becerisine sahip, mesleki ve bilimsel alanda nitelikli ve yetkin fizyoterapistler yetiştirmektir. 

 

Vizyon

Eğitim ve bilime hem ulusal hem de uluslararası düzeyde katkı sağlayan, yenilikçi, mezunlarının öncelikli olarak tercih edilmesini sağlayan bir bölüm olmaktır.

 

Eğitim Amaçları

1-Hareket ve fonksiyon bozukluklarını belirlemek, önlemek, tedavi etmek ve sağlıkla ilgili yaşam kalitesini artırmak için gerekli fizyoterapi ve rehabilitasyon bilgi, beceri ve yeterlilikleri ile donanmış,
2-Mesleki etik ilkeleri ve toplum yararını gözeten,
3-Araştırıcı, yenilikçi, yaşam boyu öğrenme ve kanıta dayalı uygulama becerisine sahip olan,
4-Ulusal ve uluslararası düzeyde diğer sağlık profesyonelleri ile iş birliği içinde olabilen fizyoterapistler yetiştirmektir.

 

Temel Değerler

Etik ve Toplumsal Değerlere Bağlılık

Saydamlık ve Hesap Verilebilirlik

Özgün Eğitim-Öğretim

Mesleki ve Bilimsel Eğitim ve Araştırma

Disiplinler arası Çalışma

Katılımcılık ve Paylaşımcılık

Yaşam Boyu Öğrenme Bilinci

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Hakkında Genel Bilgiler

Dünyada ve ülkemizde insan yaşam süresinin giderek artması ve nüfusun yaşlanması, bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak sağlığın bilinçli korunması gereği koruyucu ve tedavi edici Fizyoterapi ve Rehabilitasyon öncelikli alanlardan birisi olmuştur.  Fizyoterapistlik mesleği dünyada özellikle savaşlar, travmalar ve çocuk felci epidemilerini takiben oluşan özürlü nüfusun fonksiyonel kayıplarını giderebilmek amacı ile doğmuş ve pek çok aşamadan geçerek günümüzdeki popüler konumuna ulaşmıştır.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon çocuk, genç, yetişkin veya yaşlı sağlıklı, hasta ve engellilere tedavi amaçlı uygulanan, kişinin yaşam kalitesini arttıran fonksiyonel aktivite eğitimlerinin yanı sıra çok sayıda tedavi yaklaşımı uygulamasını kapsayan ve sorunlara çözüm getiren bir bilimdir. Fizyoterapistler, uzman hekim tarafından tanısı konmuş hastaların, fizyoterapi ve rehabilitasyon programını, planlar ve uygularlar; sağlıklı kişilerde özel egzersiz ve eğitim programları ile fiziksel uyumu artırarak hastalık ve sakatlıkların önlenmesini ve fiziksel tedavisini sağlarlar.  Fizyoterapistlik yapabilmek için, bu mesleğin eğitimini veren bir 4 yıllık bir lisans programını bitirmiş olmak ve diplomanın T.C. Sağlık Bakanlığı’nca onaylanmış olması gerekmektedir. Mezuniyet sonrası eğitimlerine devam ederek bilim uzmanlığı, doktora, doçent, profesör unvanı alabilirler.

Bu bölümden mezun olan bireyler ulusal ve uluslararası yataklı tedavi merkezlerindeki (üniversite, devlet vb...), ortopedi ve travmatoloji, nöroloji / pediatrik nöroloji, psikiyatri, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, beyin ve sinir cerrahisi, genel cerrahi, kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, göğüs hastalıkları / göğüs cerrahisi, çocuk hastalıkları, üroloji, onkoloji, kadın doğum, kulak-burun-boğaz, tüm yoğun bakım servisleri, plastik cerrahi servisleri, yanık üniteleri, romatoloji bilim dallarına ait servislerde, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde, protez-ortez üretim ve rehabilitasyon merkezlerinde, birinci basamak sağlık hizmetleri veren kuruluşlarda, endüstri alanlarında, okullarda, spor kulüplerinde, huzur evlerinde, mesleki rehabilitasyon merkezlerinde ve kaplıca merkezlerinde, dal merkezlerinde, evde bakım merkezlerinde özel veya kamu görevi yapabilirler.

 

Eğitimin İçeriği

Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanına özgü temel bilimler

Klinik bilimler

Mesleki dersler

Araştırma metodolojisi

Seminerler

Destekleyici seçmeli dersler

Klinik çalışma

  • Programdan mezun olabilmek için 240 AKTS kredisinin tamamlanması zorunludur

 

Anabilim Dalları

Nörolojik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Ortopedik Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

Kardiyopulmoner Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

 

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Laboratuvarları

Elektrofiziksel Ajanlar Laboratuvarı-Temel Eğitim Laboratuvarı

Terapötik Egzersiz Laboratuvarı-Manuel Terapi Laboratuvarı

 

Stajlar

Klinik Yaz Stajı I (2. Sınıf-IV. Yarıyıl)

Klinik Yaz Stajı II (3. Sınıf –VI. Yarıyıl)

Klinik Uygulamalar

Klinik Uygulama I (4. Sınıf-VII. Yarıyıl)

Klinik Uygulama II (4. Sınıf-VIII. Yarıyıl)

 

Mezuniyet Sonrası

Mezuniyet sonrası kazanılan derece: Fizyoterapist

Lisansüstü eğitimler sonrası kazanılan derece:

  • Yüksek Lisans: Uzman Fizyoterapist
  • Doktora: Dr. Fizyoterapist

 

Çalışma Alanları

  • Nörolojik Rehabilitasyon
  • Ortopedik Rehabilitasyon
  • Pediatrik Rehabilitasyon
  • Sporcu Sağlığı
  • Protez Eğitimi ve Rehabilitasyonu
  • Kardiyopulmoner  Rehabilitasyon
  • Obstetrik ve Jinekolojik Rehabilitasyon
  • Yutma Rehabilitasyonu
  • El cerrahisi ve Mikrocerrahi
  • Geriatrik Rehabilitasyon
  • Koruyucu Fizyoterapi
  • Yoğun Bakım Fizyoterapisti
  • Lenfödem Fizyoterapisti