Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2018

Gösterim: 1520

Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Beslenme ve Diyetetik Topluluğu Tarafından “Diyabetle Barışmak” Konulu Seminer Düzenlendi

 Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü ve Beslenme ve Diyetetik Topluluğu tarafından “Diyabetle Barışmak” konulu seminer düzenlendi.

Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere Rektör Yardımcılarımız, Prof. Dr. Suat UĞUR ve Prof. Dr. Feyzullah TEMURTAŞ, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur GÜNŞEN, Üniversitemiz Genel Sekreteri Cihangir BOZ, akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimiz ve vatandaşlar katıldı.  

Seminere konuşmacı olarak İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sedat DEMİR ve Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Evren DİLEKTAŞLI katılarak diyabet konusunda farkındalık oluşturucu bilgiler paylaştılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan seminerin açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur GÜNŞEN yaptı. “Böylesi soğuk bir günde bu denli sıcak bir ortamda bulunmaktan mutluluk duyuyorum” diyen Günşen, semineri düzenlemekteki amaçları ve seminerle ilgili bilgi verdi.

Seminerde konuşmacı olarak ilk söz alan isim İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sedat DEMİR oldu. Demir, “Ülkemiz sağlık alanında bir süreçten geçti. Türkiye bir dönem veremle savaştı. Günümüzde ise kanser ve sigara ile savaşımız ise devam ediyor. ‘Diyabet ile savaşalım mı?’ sorusunun cevabını bu seminerde bulmaya çalışacağız.  Dünyada diyabet ve insülin direnci ile ilgili ciddi anlamda çalışma var. Dünya Sağlık Örgütü diyabetle ilgili salgın ifadesini kullanıyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) Diyabet Atlası raporuna göre, her tip iki diyabetin yüzde 70’i beslenmenin düzenlenmesi ve egzersiz ile hastalığın düzelmesi mümkündür.” dedi.

Türkiye’de tanı koyulmamış 7 milyon diyabet hastası olduğuna dikkat çeken Demir; “ Ülkemiz SGK’nin sağlık harcamalarının yüzde 22’sini diyabetle ilgili hastalıklara harcıyor.  Ülkemizde diyabetin bu kadar neden hızlı arttığını öğrenebilmek için diyabetin temel fotoğrafına bakmamız gerekiyor. Diyabet tek başına bir endokrin hastalığı değildir ve diyabet tedavisinde multidisipliner bir tedavi gerekmektedir. Diyabet hastalığı belirtilerini maskeler. Diyabette tedavi sırasıyla eğitim, diyet, egzersiz ve ilaç şeklindedir. Diyabet erken dönemlerde önlenebilecek bir hastalıktır.” diye konuştu.

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Evren DİLEKTAŞLI ise obezite cerrahisi konusunda sunum yaptı. Dilektaşlı, “Uluslararası Gıda Araştırma Enstitüsü (IFPRI) raporuna göre erişkinlerde fazla kilo ve obezite oranına bakıldığında 190 ülke arasında yüzde 66 ile Türkiye en fazla kilolu ve obezin olduğu 25 ülke arasında.” dedi.

Cerrahinin nasıl diyabeti tedavi ettiği konusu hakkında bilgi veren Dilektaşlı, “Metebolik cerrahi ameliyatları ile bağırsak hormonlarının yönü değiştirilerek diyabetin tedavisi sağlanıyor. Beyinle ve bağırsakla arasında bir köprü oluşturuluyor ve çalışmayan hormonlar da aktivite oluyor. Medikalin, diyetin, egzersizin yetmediği aşamada bu yöntem devreye giriyor.” diye konuştu.

Yaklaşık üç saat süren ve yoğun ilgi gören konferansın sonunda soru cevap bölümü yapıldı. Konferans konuşmacılara teşekkür plaketlerinin takdim edilmesi ile sona erdi.


Fotoğraflar