28 Ocak 2019

Gösterim: 267

TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ ANABİLİM DALI


Toplu beslenme, insanların ev dışında bir arada bu hizmeti veren kuruluşlar tarafından sunulan yiyecek veya yemeklerle beslenmesi olarak tanımlanmakta ve bu hizmeti veren kuruluşlar da “toplu beslenme” yapılan kuruluşlar veya “toplu beslenme sistemleri” olarak adlandırılmaktadır. Kaliteli bir toplu beslenme hizmeti, besin değeri korunmuş (uygun hazırlama ve pişirme teknikleri kullanarak), ekonomik, hijyenik, subjektif kalitesi yüksek, miktar bakımından yeterli ve çeşitlilik içeren besin/yemeklerin tüketicilerin hoşuna gidecek uygun fiziki koşullarda zarif ve doğru bir biçimde sunum/servis edilmesini hedefleyen anabilim dalıdır. Hava, deniz, demiryolu ulaşım sistemleri, oteller vb çeşitli toplu beslenme yapılan kurumlar için menülerin planlanması, besinlerin satın alınması, hazırlanıp pişirilmesi, servis edilmesi, oluşan artıkların kaldırılması, kazaların önlenmesi, tüm hizmetlerin hijyenik standartlara uygun olarak yürütülmesi ve etkili maliyet kontrolünün yapılması gibi konuları içerir.