Güncelleme Tarihi: 05 Aralık 2018

Gösterim: 2185

Fakültemiz Yaşam Topluluğu Tarafından “Engellere Rağmen Yaşam” Konferansı Düzenlendi

Hem ülkemizde hem de Dünyada artık engelin çevreden kaynaklı bir sorun olduğu kabul görülmüştür. Özellikle fiziki şartların buna uygun olmaması engellilerin mağduriyetine neden olmaktadır. Bu sorunlara dikkat çekmek ve bilinç oluşturmak amacı ile 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü öğrencilerinin kurmuş olduğu Yaşam Topluluğumuz tarafından “Engellere Rağmen Yaşam” konferansı düzenlendi.


Konferansa Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Alpaslan Serel ve Prof. Dr. Suat Uğur, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Günşen, akademik ve idari personelimiz ve öğrenciler katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Uğur Günşen gerçekleştirdi. Engelli kelimesi yerine dezavantajlı kelimesinin kullanılmasının daha uygun olacağını belirten Günşen, “Bizler avantajlı grubuz ama buradan çıkarken ya da her hangi bir enfeksiyonun yan etkisi olarak bir dezavantaja sahip olmayacağımızı kimse bilemez. Bu nedenle her zaman için bir takım engellere sahip olabileceğimizin bilincinde olmalıyız” dedi.
 
Konferanta ilk olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Gülhan Yılmaz Gökmen engellilere yönelik toplumsal duyarlılığımızı artırmak amacı ile sunum yaptı. Sunumunda Gökmen, “1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından, engellilerin topluma kazandırılması, haklarının tüm ve diğer insanlarla eşit ölçüde sağlanmasını hatırlatılması amacıyla uluslararası bir gün olarak kabul edilmiştir” dedi. Gökmen sunumunda ayrıca engelli hakları, engelli bireylerin talepleri, engel tanımayan bireylerle ilgili de detaylı bilgi verdi.


Konferans Engelli Öğrenci Birim Koordinatörü Prof. Dr. Hüseyin Eseceli’nin sunumu ile devam etti. Eseceli, “Tüm insanlar eşit doğuyor ama uygulamada bu eşit haklara sahip oluyor mu bunu sorgulamamız gerekiyor. Eğitim kanunlar ile yapılandırılmış ve korunmakta olan bir haktır. Üniversitemizde kurulan öğrenci birimleri farkındalık oluşturmak amacı ile faaliyetler düzenlemekte, Avrupa Birliği projeleri gibi projelere öğrencilerimiz dahil edilerek onların da yapılabilirliği gösterilmelidir. Erişebilirlik açısından her birimde engelli öğrenci birimine bağlı bir danışman hoca olmalıdır. Biz de bu yönde çalışma yapıyoruz. Amacımız onlara erişebilir bir üniversite ortamı sağlamaktır” diye konuştu.
 
Bandırma Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezi sorumlusu, Bandırma Engelliler ve Engelli Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Uçar konuşma gerçekleştirdi. Özel bir çocuğa sahip olan Hüseyin Uçar baba olarak yaşadığı zorlukları ve engellerle mücadelede gösterdiği çabaları öğrenciler ile paylaştı. Uçar bu amaçla 2010 yılında Bandırma Engelliler ve Engelli Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurdukları ve  Bandırma’da engellilere destek amaçlı yapılan çalışmaları anlattı. Konuşmasının ardından Uçar oğlu Talat ile birlikte harman dalı oynayarak engellilerin zihinlerimizde olduğunu tekrar göstermiş oldu. Duygu dolu anların yaşandığı gösterinin ardından salon Hüseyin Uçar ve oğlu Talat’ı ayakta alkışladı.  
 
Konferans Çiğdem Konca’nın konuşması ile devam etti. Ülkemizde 8 milyon 500 bin engelli olduğunu anlatan Konca, “Sokakta her dokuz kişiden biri bir engel sahibi” dedi. Empatinin önemine vurgu yapan Konca, öğrencilerden destek alarak onların kısa süreliğine engelli hissini anlayabilmeleri için tekerlekli sandalye, değnek kullanmalarını ve siyah bez yardımı ile gözlerini kapatmalarını istedi. Konca son olarak “Bizler bu zorluklara rağmen doğuştan özel yeteneklere sahip bireyleriz” dedi.
Konferansta son olarak Engelliler Derneği Ritim Grubu gösteri gerçekleştirdi.


Fotoğraflar